Tarinallistaminen on tarinalähtöistä palvelumuotoilua

Tarinalla enemmän tunteita ja merkityksiä – enemmän elämyksellisyyttä!

Elämyspalvelun palvelutuokiot voidaan sitoa yhteen tarinallisen rakenteen avulla. Tarinaa voidaan kertoa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla; kirjallisesti, visuaalisesti, äänillä, muodoilla, asuilla, valoilla, hajuilla…

Palvelu voidaan suunnitella kertomaan tarinaa kokonaisvaltaisesti samalla tavoin kuin elokuvan tai teatteriesityksen tarina rakennetaan koettavaksi kaikilla käytettävissä olevilla kerronnan keinoilla. Elämyspalveluiden tuottajalla käytössään on toki vielä parempi työkalupakki – esimerkiksi hajut ja maut!

Palvelun toteuttamisen tukena toimii tarkkaan laadittu palvelukäsikirjoitus. Tarinallistetun palvelun käsikirjoituksessa voidaan soveltaa elokuvakäsikirjoituksen formaattia. Käsikirjoituksesta laaditaan myös kuvallinen esitys eli kuvakäsikirjoitus.

Tarinallistaminen voidaan nähdä niin brändäämisen kuin elämyssuunnittelunkin menetelmänä. Tarinallistamisen kohteena voi olla yrityksen koko toiminta. Kun yrityksen oma tarina on löydetty, voidaan tuottaa tarinallistettuja elämyspalveluita ja jalkauttaa yrityksen tarina palveluihin ja tuotteisiin asiakkaan koettavaksi. Kun tarina tulee näkyväksi kaikessa palvelussa, voidaan puhua myös tarinalähtöisestä suunnittelusta. Tarina tuo palveluun tunteen ja merkityksen tason.

Miksi matkailuyrityksen kannattaa tarinallistaa?

Tarinakoneen tarjoamat tarinallistamisen palvelut on suunnattu erityisesti matkailuyrityksille. Elämyksellisiä palveluita tuottavat yritykset hyötyvät tarinallistamisesta. Parhaimmillaan elämys johtaa kokemukseen, joka tarjoaa muutoksen eli uuden oivalluksen, opin tai voimauttavan liikahduksen sisimmässä. Tarinan avulla tuotetaan merkityksiä. Tarinallistaminen helpottaa myös tuotteistamista ja kaupallistamista – tarinallistettua palvelua onkin helpompi myydä! Tarinallistaminen erottaa yrityksen kilpailijoistaan ja tuo esiin yrityksen aitouden sekä vahvuudet.

Tarinakone on matkailuyrittäjän oma tarinakumppani

Olen Anne Kalliomäki, Tarinakoneen perustaja ja elämyspalveluiden tarinallistaja. Aikaisemmalta taustaltani olen televisio- ja elokuva-alan ammattilainen. Työssäni tarinallistajana keskityn yhdessä matkailuyrittäjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa rakentamaan Suomesta kiinnostavimman matkailukohteen maailmassa. Päämäärä on hyvä olla riittävän korkealla, että siinä riittää tavoiteltavaa. Yhdessä kaikki on mahdollista.

Vuosia sitten esittelin Suomea englantilaiselle opettajalle, joka oli vierailulla silloisessa opinahjossani Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän yksikössä. Hän katseli lumista järvimaisemaa ja totesi, että Suomi on kuin valkoinen paperi, jolle kaikki on mahdollista. Tuo hämmästys ja ihastus kotimaatamme kohtaan on jäänyt mieleeni. Me voimme kirjoittaa matkailun menestystarinamme tuolle valkoiselle paperille. Tarinakoneeni tarjoaa matkailuyrittäjille erilaisia palveluita, kuten elämyspalveluiden käsikirjoituksia sekä koulutuspalveluita. Tarinakoneen tärkein tuote on kuitenkin matkailuyritykselle tehtävä tarinaidentiteetin käsikirja. Lue lisää tarinallistamisesta Tarinakoneen kotisivuilta. Sivuilta löydät myös lyhyen asiakastarinan Nuuksion Taika Oy:n tarinaidentiteetistä.

Tarinakone toivottaa joulutonttuisaa mieltä, joulutarinoita ja joulun tuoksuisia tunnelmia Matkailua ja muotoilua -blogin lukijoille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s